Skip to content

ΤΑΙΠΕΔ: Το ταμείο που βγήκε μείον – Του Χρήστου Ιωάννου, απο το ΜΟΝΟ #4

March 13, 2012

Πριν από έναν χρόνο η Eurobank Equities, εταιρία από την οποία προήλθε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Κώστας Μητρόπουλος, πλειοδοτούσε στην άτυπη δημοπρασία για τα ασημικά των 50 δισ. ευρώ, κάνοντας αναφορές για αξιοποίηση περιουσίας άνω των 66 δισ. ευρώ. Το ποσό μπορεί να μην επαληθευτεί, αλλά στελέχη της Eurobank αποσπάστηκαν στο Ταμείο.

Ένας χρόνος πέρασε και ο στόχος για αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 προσγειώθηκε στα 19 δισ. Όχι, τα προς «αξιοποίηση» περιουσιακά στοιχεία δεν μειώθηκαν σε λιγότερα από τα μισά! (Γράφημα απο την έντυπη έκδοση του ΜΟΝΟ ©)

Και οι τεχνοκράτες πέφτουν έξω…

Ήταν Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011 όταν οι εκπρόσωποι της τρόικας έδιναν συνέντευξη τύπου για τα μέτρα μείωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Servaas Deroose, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκάλυψε τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 (15 δισ. μέχρι το 2012), αιφνιδιάζοντας τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. O υπουργός εκνευρίστηκε διότι δημοσιοποιήθηκε η είδηση όχι από τον ίδιο, αλλά από την τρόικα. Παρά ταύτα επιβεβαίωσε τη συμφωνία (σ.σ.: ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ο υπουργός, ο οποίος απέτυχε σε οποιοδήποτε στόχο έβαλε, αλλά ξαναέγινε υπουργός).

Στο άκουσμα της υψηλής στάθμισης της παραμέτρου των αποκρατικοποιήσεων στη μείωση του δημόσιου χρέους, αρκετοί ειδικοί περί του θέματος εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ο στόχος των 50 δισ. είναι ανέφικτος. Ο γράφων είχε κάνει μία μίνι έρευνα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (13 Φεβρουαρίου 2011), ανατρέχοντας στο παρελθόν. Από την έρευνα προέκυψε ότι η αξία των αποκρατικοποιήσεων τα προηγούμενα 15 χρόνια ήταν μόνο 16 δισ. ευρώ. Δηλαδή σε περισσότερα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η οικονομία μεγεθύνθηκε, αντλήθηκε κλάσμα του μεγαλεπήβολου στόχου των 50 δισ. Βέβαια ο στόχος των 50 δισ. έχει –και πρέπει να επισημανθεί- μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν: περιλαμβάνει πολλαπλάσια σε αριθμό περιουσιακά στοιχεία. Το αντικείμενό του είναι πολύ μεγαλύτερο έναντι οποιουδήποτε αντίστοιχου προγράμματος  του παρελθόντος. Όμως το  ποσό που αναμένεται να αντληθεί θα είναι δυσανάλογα μικρό, λόγω του ότι η ελληνική οικονομία διανύει περίοδο βαθιάς ύφεσης. Σε αυτό το συμπέρασμα συμφωνούσαν όλοι ή για να είμαστε ακριβείς, σχεδόν όλοι. Υπήρχαν όμως και εξαιρέσεις.

Μία από αυτές ήταν η Eurobank Securities, η χρηματιστηριακή εταιρία του ομίλου EFG Eurobank. Η συγκεκριμένη χρηματιστηριακή συνέταξε μία αναφορά στην οποία διατύπωσε την εκτίμηση ότι η αξία των έργων προς αξιοποίηση μπορεί να ξεπεράσει τα 66 δισ. για περίοδο 5 ετών, συμπεριλαμβανομένων κάποιων επενδύσεων για υποδομές. Με άλλα λόγια, η αναφορά έμοιαζε με έναν λαμπερό ήλιο που φώτιζε τη μαύρη μιζέρια, που έφεραν οι ελληνικές κυβερνήσεις και η τρόικα.

Η αναφορά περιέγραφε τα διάφορα επενδυτικά σχέδια σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Εκμετάλλευση αυτοκινητόδρομων και λιμανιών, ανάπτυξη και εκμετάλλευση της περιοχής του Ελληνικού, του αεροδρομίου στο Ηράκλειο Κρήτης, την επέκταση της σύμβασης για την εκμετάλλευση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», την ομαδοποίηση μικρών-περιφερειακών αεροδρομίων και την εκμετάλλευσή τους, την αδειοδότηση νέων τυχερών παιχνιδιών, την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών που εκμεταλλεύονται πόσιμο νερό, και πολλά μεγάλα έργα στον κλάδο της ενέργειας. To κείμενο διανεμήθηκε στον τύπο λίγες ημέρες μετά τη συνέντευξη τύπου της τρόικας. Τόσο το αντικείμενο της μελέτης όσο και ο χρονικός της ορίζοντας συνέπεσαν με αυτά που ανακοίνωσε η τρόικα. Φαίνεται ότι η χρηματιστηριακή είχε προετοιμαστεί για το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ των αποκρατικοποιήσεων, όπως οι περισσότερες επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες κερδίζουν από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχουν.

Διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ διορίστηκε, επίσης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος του ομίλου Εurobank (πρώην Εκτελεστικός Πρόεδρος της Eurobank EFG Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ. και Επικεφαλής Επενδυτικής Τραπεζικής, Χρηματιστηριακής και Private Equity του ομίλου Eurobank EFG. Επίσης πρώην Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της KANTOR Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ.)

Ποιός όμως ήταν επικεφαλής της χρηματιστηριακής, όταν η εταιρία έκανε αυτές τις γεμάτες προσδοκίες μελέτες και μιλούσε για πακτωλό επενδύσεων; Ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, ο οποίος κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της χρηματιστηριακής. Ο ίδιος άνθρωπος λίγους μήνες μετά (καλοκαίρι του 2011) εγκατέλειψε τη Eurobank Securities. Πού πήγε; Αποδέχτηκε την πρόταση που του έγινε από την κυβέρνηση να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος του νεοσύστατου Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου γνωστού ως ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή του οχήματος ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

 Το Ταμείο αυτό ιδρύθηκε δήθεν για να επιταχυνθεί η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων. Μεταβιβάστηκαν (και ακόμα μεταβιβάζονται προς αυτό) τα προς αξιοποίηση-πώληση περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου.Μέχρι τότε, τον ρόλο της διαχείρισης του όλου προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων είχε η καθ’ ύλην αρμόδια ειδική γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών, η Γενική Γραμματεία Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων. Διευκρινίζουμε ότι η Γενική Γραμματεία έκανε όλο αυτό το διάστημα το έργο της υποστήριξης και της προετοιμασίας. Όμως οι αποφάσεις λαμβάνονταν από την πολιτική ηγεσία η οποία καθυστερούσε να υλοποιήσει τις όποιες δεσμεύσεις. Αποτέλεσμα ήταν οι προβλέψεις να πέφτουν συστηματικά έξω και ως προς το σκέλος των αποκρατικοποιήσεων. Έτσι, λοιπόν η τρόικα απαίτησε τη σύσταση ειδικού ταμείου για τον παραπάνω σκοπό.

Το έργο του ΤΑΙΠΕΔ

Όταν το νεοσύστατο διοικητικό συμβούλιο ανέλαβε τις τύχες του Ταμείου θέλησε να δείξει έργο. Ολοκλήρωσε δύο συμφωνίες, που τις είχε όμως προετοιμάσει η Γενική Γραμματεία Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων. Η πιο σημαντική από αυτές ήταν αξίας 935 εκατ. ευρώ και είχε τόσο στην πλευρά του αγοραστή όσο και του πωλητή το ελληνικό δημόσιο. Αφορούσε στην επέκταση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ (το δημόσιο είναι μέτοχος του ΟΠΑΠ με 34% και ασκεί διοίκηση) την περίοδο 2020-2030 και στην αδειοδότηση επίσης του ΟΠΑΠ με νέα είδη τυχερών παιγνίων (VLT’s). Η δεύτερη συμφωνία αφορούσε στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης των δικαιωμάτων για χρήση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone και Wind Hellas) και αντλήθηκαν  380 εκατ. ευρώ.

Προηγουμένως, η Γενική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων είχε ολοκλήρωσει την πώληση του 10% των μετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom έναντι 391 εκατ. ευρώ ενώ αργότερα διενήργησε τον διαγωνισμό για την πώληση των τεσσάρων αεροπλάνων Airbus έναντι 31 εκατ. ευρώ στην Apollo Aviation (συμμετέχει και η εταιρία Sciens, εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο συμφερόντων Γιάννη Ρήγα και Τράπεζας Πειραιώς). Προκειμένου να δείξει έργο η διοίκηση των κ.κ. Κουκιάδη-Μητρόπουλου επιστράτευσε τα μαγικά των εταιριών επικοινωνίας. Την πρώτη δουλειά –μετά από διαγωνιστική διαδικασία- πήρε η εταιρία V+O συμφερόντων Γιάννη Ολύμπιου και Θωμά Βαρβιτσιώτη (αδελφός του βουλευτή της Ν.Δ., Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και υιός του πρώην υπουργού και ευρωβουλευτή της ΝΔ, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη). Η εταιρία προσελήφθη για ένα τρίμηνο με κόστος 150.000 ευρώ.

Υπό την καθοδήγηση της V+O το Ταμείο εξέδωσε δελτίο τύπου στις 17 Νοεμβρίου 2011 για να μας ενημερώσει ότι εκτός από τον διαγωνισμό των Κρατικών Λαχείων που έχει ανακοινωθεί, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων επιταχύνεται με έξι διαγωνισμούς μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2012 με πρώτον αυτόν της αξιοποίησης του Ελληνικού. Ο στόχος των τεχνοκρατών δεν επιτεύχθηκε. Με εξαίρεση τον διαγωνισμό της αξιοποίησης του Ελληνικού, καμία άλλη προκήρυξη δεν έγινε εντός του Ιανουαρίου. Ακολούθησαν οι προκηρύξεις για τη ΔΕΠΑ στις 29 Φεβρουαρίου 2012 και για την αξιοποίηση του κτηρίου που στεγάζει το Golden Hall στις 2 Μαρτίου. Ο  στόχος  τώρα είναι να προκηρυχθούν  22 διαγωνισμοί έως τον Ιούλιο (σχεδόν το μισό από το υφιστάμενο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων).

Για τον μεγαλεπήβολο στόχο των 50 δισ., εκ των οποίων τα 5 δισ. θα εισπράττονταν το 2011, ούτε κουβέντα. Κανείς δεν μιλάει και όλοι θέλουν να τον ξεχάσουν, μόλις ένα χρόνο μετά την οριοθέτησή του. Όπως επίσης και τον αναθεωρημένο στόχο ότι θα εισπράττονταν 3,3 δισ. εντός του α’ τριμήνου του 2012 ή 9 δισ. στο σύνολο του 2012. Τώρα ο αρχικός στόχος των 50 δισ. έχει κατέβει επισήμως, όπως μας είπαν από το Ταμείο, στα 19 δισ. Ανεπισήμως, το ποσό τοποθετείται γύρω στα 15 δισ.

Με το σταγονόμετρο η ενημέρωση, με αδιαφάνεια οι προσλήψεις και οι δαπάνες

Το Ταμείο δεν έχει ανακοινώσει ούτε τους επτά εμπειρογνώμονες που κάνουν εισηγήσεις σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις. Τους κρύβει;

Η επίσημη ενημέρωση του Ταμείου για την εσωτερική του λειτουργία παρέχεται με το σταγονόμετρο. Περιορίζεται δε, στα ονόματα των μελών του διοικητικού συμβούλιου και των παρατηρητών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν υπάρχει ενημέρωση για το ποιοι και πως στελεχώνουν το ταμείο, ούτε για τις δαπάνες, με εξαίρεση μία και μόνο συγκεντρωτική ενημέρωση για το α’ τρίμηνο λειτουργίας του Ταμείου.

Πρόεδρος του ταμείου διορίστηκε ο κ. Ιωάννης Κουκιάδης, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ

Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά: Πρόεδρος του ταμείου διορίστηκε ο κ. Ιωάννης Κουκιάδης, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ. Διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ διορίστηκε, επίσης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος του ομίλου Εurobank (πρώην Εκτελεστικός Πρόεδρος της Eurobank EFG Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ. και Επικεφαλής Επενδυτικής Τραπεζικής, Χρηματιστηριακής και Private Equity του ομίλου Eurobank EFG. Επίσης πρώην Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της KANTOR Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ.). Για τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης υπήρξε διακομματική συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ. Το ΠΑΣΟΚ τοποθέτησε ως εκτελεστικό διευθυντή τον κ. Ανδρέα Ταπραντζή, στέλεχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των ΕΛΤΑ. Η ΝΔ τοποθέτησε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου τον κ. Αντώνη Βαρθολομαίο, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της Πήγασος Χρηματιστηριακής. Ο ίδιος διετέλεσε πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ και γενικός διευθυντής της εταιρίας Αθηναϊκών Συμμετοχών, η χρηματιστηριακή πορεία της οποίας αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του Χρηματιστηρίου την περίοδο 1999-2001. Το ΛΑΟΣ πρότεινε και τοποθέτησε την κυρία Άννα Ζωηρού, επιστημονικός σύμβουλος επί Ευρωπαϊκών και Οικονομικών θεμάτων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο!

Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου παρίστανται ως παρατηρητές, δύο εκπρόσωποι που έχουν προταθεί – σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου –από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για τους κ.κ. Maarten Verwey και Hervé Le Roy. Κάπου εδώ σταματάει και η επίσημη ενημέρωση. Για τους λοιπούς επαγγελματίες που επανδρώνουν το όχημα μεταφοράς εθνικού πλούτου προς την αγορά (ιδιώτες) δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση. Το Ταμείο, το οποίο έχει δαπανήσει άνω των 200.000 ευρώ σε υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, δεν έχει ανακοινώσει ούτε τα πρόσωπα που κάλυψαν τις επτά θέσεις των εμπειρογνωμόνων (προβλέπονται από τη νομοθεσία). Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων σχετικά με τα θέματα. Είναι επίσης άγνωστο πόσα στελέχη, από πού και με ποιο τρόπο προσελήφθησαν από το Ταμείο;  Όλα αυτά καλύπτονται από ένα πέπλο μυστικότητας.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για την πρόσληψη στελεχών τα οποία προηγουμένως είχαν εργαστεί σε επιχειρήσεις από την διοίκηση των οποίων πέρασε ο κ. Μητρόπουλος, όπως είναι ο όμιλος της Eurobank και η εταιρία παροχής συμβουλών Kantor Α.Ε. (ο κ. Μητρόπουλος ήταν εκ των βασικών μετόχων της εταιρίας συμβούλων Kantor, στην οποία απέκτησε συμμετοχή η Eurobank το 1999). Επίσης, λέγεται ότι προσελήφθησαν άτομα από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αρεστά στον κ. Ταπραντζή.

Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένα τέτοια στελέχη. Η κυρία Σοφία Α. είναι πρότζεκτ μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ. Η προηγούμενη επαγγελματική της εργασία ήταν στην εταιρία Post Bank Green Institute Α.Ε., την κοινή εταιρία που ίδρυσαν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ο επιχειρηματίας Κυριάκος Γριβέας (ο οποίος είχε αρχικά και το management) για να κάνει επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη. Στην πράξη η εταιρία αυτή δεν έκανε καμία σοβαρή επένδυση. Όμως η κυρία Αθανασοπούλου προωθήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ. Αντίθετα, η συμμαχία Γριβέα-Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έληξε άδοξα. Θυμίζουμε πως το Post Bank Green Institute Α.Ε. ήταν η εταιρία που χρηματοδοτούσε τα συνέδρια που διοργάνωναν η μη κυβερνητική οργάνωση i4cense,  που ίδρυσε ο Αντρίκος Παπανδρέου, αδελφός του πρώην Πρωθυπουργού και η εταιρεία C&C International του Κυριάκου Γριβέα. Για την ιστορία η κυρία Σοφία Α. εργάστηκε και στην εταιρεία Kantor για πολλά χρόνια 1999-2010.

Ο κ. Αποστόλης Τ. είναι επίσης πρότζεκτ μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ, μετά την απόσπασή του από την Eurobank, στην οποία δεν έκανε κάτι σχετικό με επενδύσεις αλλά ήταν βοηθός γενικού διευθυντή στον τομέα της λιανικής τραπεζικής.

Ο κ. Αποστόλης Τ. είναι επίσης πρότζεκτ μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ, μετά την απόσπασή του από την Eurobank, στην οποία δεν έκανε κάτι σχετικό με επενδύσεις αλλά ήταν βοηθός γενικού διευθυντή στον τομέα της λιανικής τραπεζικής.

Ο Φίλιππος Α. είναι κι αυτός πρότζεκτ μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης αποσπάστηκε από την Eurobank Χρηματιστηριακή, ενώ προηγουμένως πέρασε για ένα μικρό διάστημα από την Ελληνική Τεχνοδομική και διετέλεσε γενικός διευθυντής στην Kantor A.E. για περίπου οκτώ χρόνια.

Με άλλα λόγια, δεν δόθηκαν ευκαιρίες σε όλους τους κατάλληλους ανθρώπους με τα ανάλογα προσόντα, αλλά μόνο σε αυτούς που είχαν μεν κάποια προσόντα αλλά κυρίως τις κατάλληλες γνωριμίες. Για όλα αυτά, αλλά και για τις στρατιές των συμβούλων οι οποίοι προσλαμβάνονται και επαναπροσλαμβάνονται για την ίδια δουλειά (θα έπρεπε να αφιερωθεί ένα ολόκληρο κεφάλαιο), η  διοίκηση του Ταμείου ξέχασε πολύ γρήγορα το λογαριασμό, τον οποίο πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες.
Έτσι, με εξαίρεση μία αναφορά που δημοσιοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου 2011 και αφορά σε έναν απολογισμό έργου του α’ τριμήνου της λειτουργίας του, έκτοτε δεν υπάρχει κανένα στοιχείο.  Καμία αναφορά ούτε καν συγκεντρωτική δεν υπάρχει για το Ταμείο, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί υπό καθεστώς αδιαφάνειας και προσωπικών γνωριμιών.

Κατά τα άλλα, το ΤΑΙΠΕΔ επιμένει στα θέματα επικοινωνίας. Προφανώς για να κάνουν την τρίχα τριχιά, όπως λειτουργούν μέχρι σήμερα. Κι επειδή η σύμβαση με την V+O τελείωσε, το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε δεύτερο διαγωνισμό για σύμβουλο επικοινωνίας. Ο διαγωνισμός θα γινόταν πολύ γρήγορα, μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση της ΕΔΕΕ (Ένωση Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος), η οποία ζήτησε παράταση για να προετοιμαστούν καλύτερα οι εταιρίες. Τελικώς, ο διαγωνισμός μεταφέρθηκε για τις 20 Ιανουαρίου 2012. Μέχρι τις 6 Μαρτίου δεν υπήρχε ανακοίνωση για το ποιος ανέλαβε τη δουλειά, η οποία θα έχει διάρκεια ενός έτους με ενδεικτικό προϋπολογισμό 150.000 ευρώ.

Το ταμείο πάντως βρήκε στο πρόσωπο ενός συναδέλφου τον άνθρωπο που θα στελεχώσει το γραφείο Τύπου και ο οποίος μας παρείχε κάποιες απαντήσεις επί των πολλών ερωτήσεων που του θέσαμε. Οι περισσότερες έμειναν αναπάντητες. Όπως για παράδειγμα οι ερωτήσεις:

α) για τους έξι διαγωνισμούς που θα προκηρύσσονταν εντός του Ιανουαρίου 2012,

β) για το πλήθος των συμβούλων, (8 στον αριθμό) στην περίπτωση των Κρατικών Λαχείων,

γ) για την πρόσκληση επανα-πρόσληψης συμβούλων για την αξιοποίηση των κρατικών τραπεζών, έργο το οποίο έγινε ήδη από την Γενική Γραμματεία Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων,

δ) για το ποιοι στελεχώνουν το ΤΑΙΠΕΔ,

ε) για την άστοχη όπως φαίνεται πρόβλεψη που διατύπωσε η Eurobank Equities για επενδύσεις άνω των 66 δις. ευρώ, όταν διευθύνων σύμβουλος ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Κ. Μητρόπουλος,

στ) για τις δαπάνες κ.ά.

Τα σκίτσα που συνοδεύουν το άρθρο είναι του Manolo (Μανώλης Ζουλάκης)

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: