Skip to content

Οι μνηστήρες της εκλογικής οργής, μέρος Ά: «Δεν είμαστε κόμμα μεταγραφών» Ανεξάρτητοι Έλληνες – Πάνος Καμμένος – Του Τάσου Τσακίρογλου

April 26, 2012

Οι επερχόμενες εκλογές υπόσχονται να γίνουν μια πραγματική «νέα μεταπολίτευση» με κονιορτοποίηση και ριζική ανασύνθεση του κομματικού συστήματος- Το who is who των σχηματισμών που «γεννήθηκαν» από το μνημόνιο και την αποδόμηση του δικομματισμού.

Το κλισέ «εξίσωση με πολλούς αγνώστους» ταιριάζει ίσως για πρώτη φορά τόσο πολύ με το πολιτικό τοπίο λίγο πριν τις εκλογές, αφού η παρατεταμένη κρίση νομιμοποίησης του συστήματος και η οικονομική-κοινωνική αβεβαιότητα έχουν θέσει σε κίνηση όλες τις φυγόκεντρες δυνάμεις, αναδιατάσσοντας τον κομματικό χάρτη. Η δημοσκοπική συρρίκνωση του δικομματισμού, η δημιουργία νέων φορέων, η οριζόντια μετακίνηση ψηφοφόρων σε πρωτόγνωρο βαθμό και οι προβλέψεις για την πλέον πολυκομματική Βουλή αποτελούν ορισμένες από τις ενδείξεις αυτού του κατακερματισμού.

Η διεκδίκηση της αυτοδυναμίας από την Ν.Δ. που προηγείται στις δημοσκοπήσεις φαντάζει ως χίμαιρα, παρά το προκλητικό μπόνους 50 εδρών του νόμου Παυλόπουλου ασχέτως της διαφοράς από το δεύτερο κόμμα, καθώς απαιτεί ποσοστό πάνω από 37%. Μάλιστα όσο περισσότερα κόμματα υπερβούν τον σκόπελο του 3% για είσοδο στη Βουλή, τόσο πιο ανέφικτη γίνεται η αυτοδυναμία. Και η αθροιστική επίδοση των δύο μεγάλων κομμάτων, όμως, δύσκολα θα φθάσει ακόμη και το ναδίρ (για την μετά το 1981 περίοδο) που καταγράφηκε στις εκλογές του 2009, δηλαδή το 77,4%. Σήμερα η Ν.Δ. φαίνεται να κινείται κάτω από το 30% και το ΠΑΣΟΚ κάτω από το 20%.

Το ΜΟΝΟ παρουσιάζει τους νέους εκείνους σχηματισμούς που διεκδικούν με κάποιες αξιώσεις την είσοδό τους για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο, ψαρεύοντας στα θολά και δύσκολα νερά της δυσαρέσκειας και της απαξίωσης του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος. Ερώτημα παραμένει, πόσους από εκείνους που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν, αλλά και από όσους προτίθενται να απέχουν, θα μπορέσουν να προσελκύσουν, ώστε να πετύχουν τον στόχο τους.

Δανείζεται μέρος της αριστερής ατζέντας και τάσσεται υπέρ μιας επιτροπής λογιστικού ελέγχου για το απεχθές μέρος του χρέους και κατά του νεοφιλελευθερισμού και υιοθετεί τη φρασεολογία περί ανάγκης “αναδιανομής του πλούτου προς όφελος των αδικημένων” και “σωτηρίας της μεσαίας τάξης από τη μνημονιακή λαίλαπα και την ύφεση.

Με λάβαρο τον αντιμνημονιακό αγώνα και ανοιχτό μέτωπο απέναντι στην τρόικα Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ, ο Πάνος Καμμένος προχωρεί στη δημιουργία ενός «κινηματικού μοντέλου» οργάνωσης, ποντάροντας στη γενικευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια και στη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού που αναδύεται μέσα από την κρίση. «Δεν είμαστε κόμμα μεταγραφών, αλλά εγγραφών ψυχής» απαντά στην ερώτηση για τις προσχωρήσεις πρώην βουλευτών της Ν.Δ, λέγοντας μάλιστα ότι δεν είναι αυτό το πρωτεύον. Η δύναμη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πάντως, αυξήθηκε ιδιαίτερα, αφού σημαντικά στελέχη (Ζώης, Μαρκόπουλος, Μανώλης, Ιατρίδη κ.λπ) εγκατέλειψαν τον Αντώνη Σαμαρά, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στις φιλοδοξίες του για αυτοδυναμία.

Χωρίς να εγκαταλείπει τη γνωστή μεθοδολογία στις πολιτικές προσεγγίσεις του («Η Ελλάδα έπεσε θύμα μια διεθνούς κερδοσκοπικής συνομωσίας»), ο Π. Καμμένος, επικαλούμενος τον κίνδυνο απώλειας της εθνικής ανεξαρτησίας, καλεί σε υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών της μεταπολίτευσης και απευθύνει έκκληση συστράτευσης σε όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Και μάλιστα σε μια περίοδο που ο Α. Σαμαράς ανακαλύπτει εκ νέου τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» και εσωτερικούς εχθρούς. Στο πλαίσιο αυτό συνομιλεί με εκπροσώπους από πολλούς διαφορετικούς χώρους (Μ. Θεοδωράκης, Δ. Καζάκης, Γ. Δημαράς, Π. Κουρουμπλής) σε μια προσπάθεια σύμπηξης ενός πολυσυλλεκτικού αντιμνημονιακού εθνικού μετώπου, από το οποίο εξαιρεί ρητά όσα κόμματα ψήφισαν τα μνημόνια, αλλά και τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, αφού επανειλημμένως μιλά για γερμανική Κατοχή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει το πρόγραμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και θα καλέσει σε συνεργασία πολιτικές δυνάμεις και πολίτες που εγκαταλείπουν τα κόμματά τους.

Με ρητορική ανάλογη των παραδοσιακών εκπροσώπων της λαϊκής δεξιάς ζητεί την «τιμωρία όλων των υπεύθυνων για το σημερινό κατάντημα», κάτι που, όπως λέει, μπορεί να γίνει με αλλαγή του νομικού πλαισίου και τη συγκρότηση μιας υπερκομματικής επιτροπής με έκτακτες εξουσίες. Στο οικονομικό δια ταύτα «δανείζεται» μέρος της αριστερής ατζέντας και τάσσεται υπέρ μιας επιτροπής λογιστικού ελέγχου για το απεχθές μέρος του χρέους (αναγνωρίζοντας το υπόλοιπο), τάσσεται κατά του νεοφιλελευθερισμού και υιοθετεί τη φρασεολογία περί ανάγκης «αναδιανομής του πλούτου προς όφελος των αδικημένων» και «σωτηρίας της μεσαίας τάξης από τη μνημονιακή λαίλαπα και την ύφεση».

Βέβαια για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις κάνει και τις απαραίτητες διορθώσεις, φιλελεύθερου χαρακτήρα. «Απορρίπτουμε το κράτος-επιχειρηματία, δεν αντιστρατευόμαστε και δεν ποινικοποιούμε την επιχειρηματικότητα» λέει χαρακτηριστικά. Η βασική επικοινωνιακή δουλειά των Ανεξάρτητων Ελλήνων γίνεται μέσω του facebook και του ιστότοπου eimasteellines.com, ενώ στη θέση του εκπροσώπου Τύπου τοποθετήθηκε ο δημοσιογράφος Τέρενς Κουίκ, ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα, θα βρίσκεται και στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

*Το αφιέρωμα “Οι μνηστήρες της εκλογικής οργής” δημοσιεύτηκε στο 5ο τεύχος του ΜΟΝΟ (27.03.12).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: