Skip to content

Οι μνηστήρες της Εκλογικής οργής, μέρος Γ: ΕΠΑΜ, Ε.ΛΑ.Δ.Α, Κοινωνική Συμμαχία

April 26, 2012

Από Μέτωπο, κόμμα / Ενιαίο Παλλαϊκο Μέτωπο – Δημήτρης Καζάκης Του δολερού

Tην Κυριακή 11 Μαρτίου, τα μέλη του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα και μόνο ερώτημα: «Συμφωνείτε το Ε.ΠΑ.Μ. να λάβει τη νομική μορφή του κόμματος;» Από τους 2.291 που ψήφισαν οι 2.165 είπαν ΝΑΙ και μόνο 126 διαφώνησαν. Έτσι το κίνημα ή το μέτωπο ή το νέο ΕΑΜ, όπως θα το ήθελε ο εμπνευστής του Δημήτρης Καζάκης είναι έτοιμο να διεκδικήσει ένα μερίδιο από τις προτιμήσεις του ελληνικού λαού. Ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης, από τα πρώτα μέλη της «Σπίθας» που ίδρυσε ο Μίκης Θεοδωράκης τον Δεκέμβρη του 2010, αποχωρεί τον Απρίλιο του 2011 καταγγέλλοντας «μηχανισμούς παρακράτους» και «φασιστικές πρακτικές». Τρεις μήνες μετά ιδρύει το ΕΠ.Α.Μ. με στόχο, σύμφωνα με την ιδρυτική του διακήρυξη, την ανατροπή του καθεστώτος κατοχής από την τρόικα, την τιμωρία των ενόχων, τη μη αναγνώριση του χρέους, την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στην δραχμή, την εθνικοποίηση των μεγάλων τραπεζών κ.λπ.

Κατά πόσο το ΕΠΑΜ θα μπορέσει να κατέβει αυτόνομα στις επερχόμενες εκλογές; Κατά πόσο θα συνεργαστεί με άλλες «αντι-μνημονιακές» δυνάμεις και κυρίως με ποιες; Στα ερωτήματα αυτά, μέχρι τώρα, δεν δίνουν σαφή απάντηση ούτε τα ίδια τα στελέχη του ΕΠΑΜ, αν και πολύ γρήγορα θα κληθούν να αποφασίσουν.

*Status Update: Όπως είναι γνωστό, ο Δημήτρης Καζάκης προχώρησε σε εκλογική συνεργασία με το κόμμα του Στέλιου Παπαθεμελή. Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της συνεργασίας.

Για την τιμή των όπλων; / Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση – Μίκης Θεοδωράκης

«Δεν θα δημιουργήσουμε άλλο ένα κόμμα, δεν θα πάρουμε ένα 15% και λίγους βουλευτές για να νομιμοποιήσουμε το σύστημα να κάνει ότι θέλει». Η δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη πέρυσι το καλοκαίρι στα Προπύλαια, κατά πως φαίνεται, ισχύει. Ασχέτως αν από την «Σπίθα» τον Δεκέμβρη του 2010 μέχρι την Ε.ΛΑ.Δ.Α. τον φετινό Φλεβάρη, το φλερτ για έναν νέο κομματικό φορέα ήταν πολύ έντονο. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι σκέψεις για τη δημιουργία κόμματος δεν προκρίνεται ή έστω δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εκλείπουν οι φωνές και οι προτάσεις, κυρίως για την «Σπίθα» να μετασχηματιστεί σε κόμμα εφόσον η οργανωτική της δομή σε όλη την Ελλάδα τής δίνει αυτή την δυνατότητα.

Πάντως δεν αποκλείεται να προταθεί στον Μίκη Θεοδωράκη μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας από κόμμα της Αριστεράς.

Το καλό και το κακό μνημόνιο / Κοινωνική Συμμαχία – Λ. Κατσέλη, Χ. Καστανίδης
Του Τάσου Τσακίρογλου

Δεν είναι και πολύ αισιόδοξες οι πρώτες εκτιμήσεις που προκύπτουν από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για το κόμμα της «Κοινωνικής Συμμαχίας για την Ελλάδα στην Ευρώπη» όπως ονομάζεται το κόμμα της Λούκας Κατσέλη και του Χάρη Καστανίδη.

Παρότι τους ακολούθησαν αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, (εκτός από τους έξι βουλευτές) γραμματείς νομαρχιακών, συνδικαλιστικά στελέχη και γραμματείς τομεακών οργανώσεων, το κόμμα τους δεν φαίνεται να έχει κοινωνική δυναμική. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να κινδυνεύει περισσότερο, μέχρι στιγμής, από τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη –όπου κατευθύνονται οι πιο μετριοπαθείς διαρροές του- παρά από την «Κοινωνική Συμμαχία».

Κάποιοι αμφισβητούν ακόμα και το αν θα κατέβουν τελικά στις εκλογές, αλλά οι πιο κοντινοί τους το θεωρούν περίπου μονόδρομα: «Ακόμα και 1,5% να πάρουν, τους είναι χρήσιμο, γιατί έτσι θα μπορούν να χρηματοδοτούνται από τη Βουλή». Την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο, πάντως, η «Κοινωνική Συμμαχία» έψαχνε για να νοικιάσει κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην οδό Πανεπιστημίου.

Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το κόμμα τους η Λ. Κατσέλη και ο Χ. Καστανίδης είναι α) ζήτημα αξιοπιστίας, καθώς προσπαθούν να πείσουν ότι δεν συμμετείχαν στη χάραξη αυτής της πολιτικής και ότι το πρώτο μνημόνιο ήταν αναγκαίο ενώ το δεύτερο όχι, β)δεν έχουν καθαρή πολιτική γραμμή, και το πρόγραμμά τους είναι προσαρμοσμένο στη δικαίωση των προσωπικών επιλογών τους γ) το κόμμα είναι φτιαγμένο με αρχηγική λογική (κι ας είναι δύο), δηλαδή οι αποφάσεις παίρνονται από πάνω προς τα κάτω και όχι το αντίθετο, όπως θα προέβλεπε μία πιο συμμετοχική λειτουργία.

Διαβάστε επίσης

«Δεν είμαστε κόμμα μεταγραφών» Ανεξάρτητοι Έλληνες – Πάνος Καμμένος

– Τ ο αουτσάιντερ / Δημιουργία Ξανά – Θάνος Τζήμερος

*Το αφιέρωμα “Οι μνηστήρες της εκλογικής οργής” δημοσιεύτηκε στο 5ο τεύχος του ΜΟΝΟ (27.03.12).

2 Comments leave one →
  1. Anonymous John permalink
    April 26, 2012 10:00

    Ο Καζακης δεν κατεβαινει με το κομμα του Παπαθεμελη, το ΕΠΑΜ θα συνεργαστει κατω απο κοινο ψηφοδελτιο ΟΧΙ

  2. June 5, 2012 23:58

    Στις Εκλογές του Μαίου δεν κατεβαίνει το ΕΠΑΜ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: