Skip to content

Οι μνηστήρες της εκλογικής οργής, μέρος Β: Τ ο αουτσάιντερ / Δημιουργία Ξανά – Θάνος Τζήμερος – Του Τάσου Τσακίρογλου

April 26, 2012

«Σήμερα κυριαρχούν οι συμμορίες των πολιτικών, των συνδικαλιστών και των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών. Οι υπόλοιποι είμαστε πάρα πολλοί. Έχουν σημασία οι άνθρωποι», λέει ο επικεφαλής του νέου κόμματος.

Με τη φιλοδοξία να υπερκεράσει τα υπάρχοντα κόμματα του φιλελεύθερου χώρου, όπως τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και τη Δράση του Στέφανου Μάνου, αλλά και να πλασαριστεί σε μια θέση που θα της εξασφαλίζει την είσοδο στη Βουλή ετοιμάζεται να κατέβει στις εκλογές η κίνηση Δημιουργία Ξανά. «Σήμερα κυριαρχούν οι συμμορίες των πολιτικών, των συνδικαλιστών και των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών. Οι υπόλοιποι είμαστε πάρα πολλοί. Έχουν σημασία οι άνθρωποι» τονίζει στο ΜΟΝΟ ο άνθρωπος που ηγείται της κίνησης, αν και ο ίδιος λέει ότι δεν πιστεύει στους ηγέτες.

Ο Θάνος Τζήμερος, με σπουδές στα Οικονομικά και στη Μουσική και θητεία μέχρι σήμερα στον χώρο της διαφήμισης, είναι το πρόσωπο που έστειλε το φθινόπωρο τις επιστολές σε Μέρκελ και Σόιμπλε, στις οποίες περιέγραφε το κράτος ως ένα συνονθύλευμα «από πρώην αφισοκολλητές των δύο κομμάτων», ευχαριστούσε τους Ευρωπαίους για τη στήριξη στην Ελλάδα και τους ζητούσε να μην δώσουν ούτε ένα ευρώ, εάν πρώτα δεν εξαναγκαστούν οι πολιτικοί μας «να αλλάξουν το κράτος – τέρας που δημιούργησαν».

Αυτό φυσικά σημαίνει ότι συμφωνεί απόλυτα με το Μνημόνιο, το οποίο, όπως λέει χαρακτηριστικά, θα το ψήφιζε «δαγκωτό», καθώς «το 80% των όσων αναφέρει εμπεριέχονται στα προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν». Η Δημιουργία Ξανά υιοθετεί τις περισσότερες από τις κλασσικές θέσεις των φιλελεύθερων κομμάτων, όπως ο φιλοευρωπαϊσμός και η ανάγκη για «μικρό κράτος, διαιτητή του παιχνιδιού, χωρίς γραφειοκρατία και πολυνομία, αλλά και φιλικό προς το επιχειρείν, με ένα απλό φορολογικό νόμο και ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15%». Χαρακτηρίζει λυδία λίθο για την ανάπτυξη την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Τα επίσημα κείμενά της είναι έντονα χρωματισμένα από εκκλήσεις για ηθικοποίηση της πολιτικής με την είσοδο «νέων, άφθαρτων ανθρώπων» που «θα σαρώσουν την κρατική Μαφία». Για τις επερχόμενες εκλογές ο κ. Τζήμερος θεωρεί ότι σ’ αυτές θα διαγκωνιστούν επτά λαϊκίστικα κόμματα («τα οποία με το ένα χέρι ζητάνε βοήθεια και ταυτόχρονα το παίζουν τζάμπα μάγκες») και «δύο συμμορίες» (Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ). Όσο για τις συμμαχίες; Διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με τις πολιτικές κινήσεις τόσο του Σ. Μάνου όσο και της Ντόρας Μπακογιάνννη, οι οποίοι και τον προσέγγισαν, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι δεν μπορεί να χτιστεί κάτι καινούργιο με παλιά υλικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά.

Το ιδρυτικό συνέδριο της Δημιουργίας Ξανά έγινε στις 11 Μαρτίου, με προετοιμασία μόλις λίγων μηνών και όλα τα σχετικά κείμενα είναι αναρτημένα στον ιστότοπο http://www.dimiourgiaxana.gr.

Διαβάστε επίσης

«Δεν είμαστε κόμμα μεταγραφών» Ανεξάρτητοι Έλληνες – Πάνος Καμμένος

*Το αφιέρωμα “Οι μνηστήρες της εκλογικής οργής” δημοσιεύτηκε στο 5ο τεύχος του ΜΟΝΟ (27.03.12).

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: