Skip to content

1 2 Χ στις κάλπες / Το ΠΡΟ-ΠΟ των εκλογών – από τους HUMBA!

May 13, 2012

Τι γίνεται όταν ένα πολιτικό περιοδικό κάνει ντου στα γήπεδα; Τέτοιες μέρες πριν 27 χρόνια, ο «Σχολιαστής» έστησε κάλπες σε Καλογρέζα, Τούμπα και Νέα Φιλαδέλφεια εν’ όψει εκλογών. Στα παραβάν της κερκίδας οι οπαδοί των ομάδων είπαν αυτά που δεν γράφονται στα ψηφοδέλτια. Στο ποδόσφαιρο και την πολιτική τα προγνωστικά δεν είναι παίξε γέλασε.

Πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση, ειδικά όταν τα πολιτικά πράγματα είναι τόσο ρευστά όσο σήμερα, διεξάγονται διάφορα γκάλοπ τηλεφωνικά, στον δρόμο και στους δημόσιους χώρους, σε κοινωνικούς και εργασιακούς τόπους. Τι θα λέγατε όμως αν κάποιοι έπαιρναν την πρωτοβουλία να κάνουν ένα γκάλοπ στα… γήπεδα; Και μάλιστα στην παρούσα φάση όπου σε πολλά γήπεδα και κερκίδες της χώρας όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως είχαμε γράψει και στο τρίτο τεύχος του MONO, ακούγονταν αντικυβερνητικά συνθήματα και σηκώνονταν πανό με πολιτικό περιεχόμενο; Μάλιστα πρόσφατα, είχαμε και πανό στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ από οπαδούς του Παναθη- ναϊκού και στο γήπεδο του Περιστερίου από τους οπαδούς του Ατρόμητου για την αυτοκτονία του 77χρονου Δημήτρη Χριστούλα.

Σίγουρα θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον το όλο εγχείρημα: Αφενός για τις αντιδράσεις από τους σκληροπυρηνικούς και μη οπαδούς στη θέα της κάλπης, και αφετέρου για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ίσως ξενίζει κάποιους η ιδέα. «Είναι δυνατόν να έχουν πολιτικό κριτήριο όλοι αυτοί που σαν πρόβατα παρακολουθούν τον αγώνα και την ομάδα τους και λατρεύουν έντεκα παίκτες σαν θεούς οι οποίοι παίρνουν εκατομμύρια;» θα αναρωτηθούν ορισμένοι. Πέρα από την απλοϊκότητα αυτής της σκέψης που απαξιώνει και καταδικάζει πολιτικά ένα μεγάλο ποσοστό κόσμου που πηγαίνει στο γήπεδο και παρακολουθεί φανατικά την ομάδα του, το γήπεδο ήταν και παραμένει ένας κοινωνικός, μαζικός, διαταξικός χώρος όπου σίγουρα προσφέρεται για εκλογικά γκάλοπ. Είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας στην οποία συναντάμε από τον νέο αγριεμένο προλετάριο μέχρι τον συντηρητικό μικροαστό και από τον εργάτη μέχρι τον μεγαλοεπιχειρηματία και επίδοξο ιδιοκτήτη της ομάδας.

Δεν πρωτοτυπούμε όσον αφορά την ιδέα της γηπεδικής εκλογικής αναμέτρησης, μην βιαστείτε να μας δώσετε συγχαρητήρια. Ένα άλλο πολιτικό περιοδικό, πριν ακριβώς 27 χρόνια, έκανε ένα γκάλοπ σε τέσσερα γήπεδα, ένα μήνα πριν από τις εκλογές της 2ας Ιουνίου 1985. Το περιοδικό ήταν ο Σχολιαστής (τχ. 27, Ιούνιος 1985) και ο τόπος διεξαγωγής του γκάλοπ ήταν τα γήπεδα του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το κείμενο με τίτλο «Το ΠΡΟΠΟ των εκλογών» που συνόδευε το γκάλοπ, τα αποτελέσματα, κάποιες από τις ατάκες που ακούστηκαν την ώρα του γκάλοπ από τους φιλάθλους, καθώς και δύο χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την εκλογική διαδικασία. Σημειώνουμε πως έχουμε κρατήσει το ύφος και την ορθογραφία του κειμένου καθότι αποτυπώνεται έτσι το κλίμα της εποχής. Από την πλευρά μας μόνο ένα σύντομο σχόλιο: Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο γκάλοπ δεν προκαλούν ρίγη συγκίνησης; Τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας 27 χρόνια μετά δεν θα είναι περίπου τα ίδια; Παράξενα συναισθήματα, παράξενα πράγματα…

«Το ΠΡΟ-ΠΟ των εκλογών»

«Σε πείσμα αυτών που σκούζουν και κραυγάζουν για τη φιλαθλοποίηση των οπαδών των πολιτικών κομμάτων και η αγωνία τους έχει κορυφωθεί καθώς ψάχνουν τρόπους να τους “αποφιλαθλοποιήσουν” και να λυθεί έτσι η πολιτική ζωή αυτού του τόπου σε άλλη, επιτέλους, βάση, ο Σχολιαστής αποφάσισε να κάνει ντου στα γήπεδα για να δει τι γίνεται από την άλλη πάντα του νομίσματος, δηλ. ποιο το επίπεδο της πολιτικοποίησης των φιλάθλων. Μια πρωτοβουλία που ίσως “αποαγωνιοποιήσει” τους αγωνιούντες για τα πολιτικά μας ήθη. (αν όχι όλους, τουλάχιστον τους πολλούς), και βρούμε τέλος πάντων και μεις την ηρεμία μας.

Επιλέγοντας λοιπόν 4 μεγάλες ομάδες του ποδοσφαίρου μας, ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ (η σειρά των ομάδων δεν αποτελεί άποψή μας για το ποια η πιο μεγάλη ομάδα, ακολουθούμε αλφαβητική σειρά για λόγους ευνόητους), ήρθαμε σε επαφή με τους φιλάθλους της κάθε μιας για ένα γκάλοπ ενόψει των εκλογών της 2ας Ιουνίου. Το γκάλοπ προτιμήσαμε να το κάνουμε στον αυθεντικό χώρο των φιλάθλων, στο γήπεδο, παρόλο που μας ήταν πολύ πιο εύκολο και εντελώς ανέξοδο να τους βρούμε στα εγκαίνια ενός εκλογικού κέντρου ή κάποιας προεκλογικής συγκέντρωσης.

Έτσι στις 5 Μαΐου ψήφισαν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού στην Καλογρέζα (Ολυμπιακός – Δόξα Δράμας), στις 8 οι Παοκτζήδες στην Τούμπα (ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός Βόλου) και στις 12 οι Παναθηναϊκοί στην Καλογρέζα (ΠΑΟ – Ηρακλής) και οι Αεκτζήδες στη Ν. Φιλαδέλφεια (ΑΕΚ – Ολυμπιακός). Χρησιμοποιήσαμε ειδικά τυπωμένα ψηφοδέλτια και ξεχωριστή κάλπη για τους φιλάθλους της κάθε ομάδας. Αν εξαιρέσουμε τους Παοκτζήδες, απ’ τους οποίους το δείγμα είναι κάπως μικρό, ο μέσος όρος των φιλάθλων που ψήφισαν απ’ την κάθε ομάδα είναι 350. Θα πρέπει να πούμε ακόμα πως τα αποτελέσματα του γκάλοπ δεν αντιστοιχούν σε μια συγκεκριμένη «θύρα» της κάθε ομάδας. Αντίθετα, εκφράζουν την κομματική τοποθέτηση μιας γκάμας από Χούλιγκανς μέχρι φίλαθλο κυριλέ, ηλικιακά δε εκφράζονται δεκαοχτάρηδες (με δικαίωμα ψήφου) μέχρι εξηντάρηδες και…

Αν τώρα περιμένετε κάποιες εκτιμήσεις δικές μας ή κάποια σχόλια γύρω από τ’ αποτελέσματα αυτού του γκάλοπ, δυστυχώς ή ευτυχώς δε θα βρείτε τίποτα. Σας αφήνουμε μόνους να παίξετε το ΠΡΟΠΟ σας. Επειδή όμως δεν είμαστε τόσο σαδιστές και δεν θέλουμε να παίξουμε με την αγωνία σας μέχρι τις 3 Ιουνίου, σας δίνουμε ένα στοιχείο που αν θέτε το παίρνετε υπόψη: Το γκάλοπ διεξήχθη μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και με τη συνοδεία συνθημάτων όπως «Τούρκοι – Τούρκοι τον παίρνετε τσιμπούκι», «γαμιέται ο θρύλος και ο πειραιάς» και τα συναφή. Μήπως άραγε η ερημία του εκλογικού παραβάν, πόρω απέχουσα από σεξουαλικές παροτρύνσεις επηρεάσει το χέρι στο ποια λίστα θα πιάσει;». Ακολουθούν χαρακτηριστικοί διάλογοι που κατέγραψαν οι συντάκτες του Σχολιαστή κατά τη διάρκεια του γκάλοπ:

Φίλαθλος του Ολυμπιακού:

– Φίλε μου παρ΄το πίσω το ψηφοδέλτιο.
– Γιατί;
– Δεν έχει πάνω το κόμμα μου.
– Ποιο είναι το κόμμα σας;
– Το ΚΟΔΗΣΟ.

Δύο κολλητοί Αεκτζήδες ανεβαίνοντας τις σκάλες για την κερκίδα, ο ένας σταματά, ο άλλος προχωρεί μερικά σκαλιά και περιμένει. Ψηφίζοντας ο πρώτος ζητά και δεύτερο ψηφοδέλτιο να ψηφίσει για το φίλο του.

– Κύριέ μου αυτό δε γίνεται
– Έλα ρε φίλε, αφού το ίδιο θα ψηφίσουμε. Εδώ τον έκανα από Ολυμπιακό Αεκτζή και δε θα τον κάνω ΠΑΣΟΚ από Ν. Δημοκρατία;

Φίλαθλος του Ολυμπιακού:

– Ρε φίλε, τον Νταιφά που θέλω να ψηφίσω δεν τον έχει επάνω το χαρτί που μου ’δωσες.

Δύο Ολυμπιακοί της Ν.Δ.:

– Στυλό δώσε μου να σταυρώσω.
– Το ίδιο είναι κύριέ μου και με μολύβι.
– Μπα, να σταυρώσω Ν.Δ. και να το σβήσεις για να βάλεις αλλού το σταυρό;

Χούλιγκανς Ολυμπιακοί της Ν.Δ.:

– Από ποιο περιοδικό είστε;
– Απ’ το Σχολιαστή.
– Τι λε ρε φίλε, δεν ψηφίζουμε.
– Γιατί;
– Να ψηφίσουμε Ν.Δ. και να βγάλετε Κ.Κ.Ε.;

Ολυμπιακό Στάδιο (ΠΑΟ – Ηρακλής):

Βγάλετε γρήγορα τα αποτελέσματα για να τα ανακοινώσουν τα μεγάφωνα στο ημίχρονο.

One Comment leave one →
  1. May 13, 2012 17:55

    Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: