Skip to content

Με τα λεφτά των άλλων οι πόθοι του κ. Ταμβακάκη – Του Χρήστου Ιωάννου

May 23, 2012

Στο προηγούμενο άρθρο κάναμε αναφορά στα τραπεζικά παράδοξα που συμβαίνουν στη χώρα. Μιλήσαμε για καθυστέρηση στη διαμόρφωση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η θέση επιβεβαιώθηκε, αλλά η απόπειρα πρόβλεψης αποδείχθηκε ανεπαρκής μπροστά σε αυτά που ακολούθησαν. Η κυβέρνηση απελευθέρωσε 18 δις ευρώ για τις τράπεζες χωρίς καν να έχουν οριστεί οι ακριβείς όροι της ανακεφαλαιοποίησης. Ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος δεν έκανε πράξη τα λόγια του και έδωσε κι άλλο χρόνο στους τραπεζίτες να παραμείνουν στις θέσεις τους με τα λεφτά και την προσπάθεια των Ελλήνων φορολογουμένων.

Τα παράδοξα δεν σταμάτησαν εκεί. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα. Για την ημέρα εκείνη που οι τράπεζες θα είναι δήθεν ιδιωτικές. Ο κ. Ταμβακάκης ζήτησε τη συμβολή των διεθνών ιδιωτών επενδυτών για να παραμείνει η τράπεζα ιδιωτική. Βρέθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο και δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times: «Πρέπει να έχουμε έναν ιδιωτικά ελεγχόμενο τραπεζικό κλάδο. Και χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμους επενδυτές, όχι κερδοσκόπους». Πολλοί συμφωνούν με αυτή τη δήλωση και ακόμα περισσότεροι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν, εάν πράγματι οι ιδιώτες έβαζαν λεφτά.

Αλλά εδώ θα κάνουμε μία παρένθεση για να δούμε πόσο ιδιωτική είναι τώρα η Εθνική Τράπεζα και πόσο θα γίνει σύντομα, με τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με άλλα λόγια θα δούμε εάν πράγματι η τράπεζα μπορεί να είναι ιδιωτική με την πραγματική σημασία της λέξης.

Η Εθνική Τράπεζα ελέγχεται σήμερα κατά πλειοψηφία από χιλιάδες ιδιώτες επενδυτές. Όμως η διοίκηση ορίζεται από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση (όπως διορίστηκε ο κ. Ράπανος και ο κ. Ταμβακάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής αντίστοιχα από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου), η οποία ελέγχει τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία που είναι μέτοχοι στην Εθνική Τράπεζα με ποσοστό περίπου 16% επί των κοινών μετοχών ή περίπου 12% επι του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου. Επιπλέον, το δημόσιο κατέχει άμεσα προνομιούχες μετοχές που αποτελούν το 21,99% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.

Με απλά λόγια, ακόμα και σήμερα ο βασικότερος μεμονωμένος μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας είναι οι Έλληνες φορολογούμενοι (ελληνικό Δημόσιο) και οι εργαζόμενοι που πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία (τα οποία, το ίδιο, το δημόσιο χρεοκόπησε υποχρεώνοντάς τα να επενδύουν σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου).

Δεν ξέρω εάν ο κ. Ταμβακάκης πιστεύει σοβαρά ότι «μπορούμε να έχουμε έναν ιδιωτικά ελεγχόμενο τραπεζικό κλάδο» ή εάν η δήλωση εκφράζει τον κρυφό πόθο των τραπεζιτών, οι οποίοι μεθοδεύουν την επόμενη μέρα.  Κι αυτό γιατί η δήλωση του κ. Ταμβακάκη έγινε λίγες ημέρες μετά την δημοσιοποίηση της μαύρης τρύπας της τράπεζας από τη συμμετοχή της στο PSI. Σύμφωνα με την επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδος το ποσό που απαιτείται για την επαναφορά του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο όριο του 8% ανέρχεται σε €6,9 δις.

Το ποσό αυτό θα καταβληθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και θα προέλθει από κεφάλαια που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο ΙΙ, τα οποία δόθηκαν σε αντάλλαγμα των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί στον ελληνικό λαό. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται αυτό που δεν θα καλυφθεί από την αύξηση κεφαλαίου ή την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου των υφιστάμενων μετόχων. Επίσης, δεν περιλαμβάνεται ούτε τυχόν νέα απομείωση από το ομόλογο με ονομαστική αξία 1,434 δις ευρώ που έχει λάβει η τράπεζα για την εξόφληση των προνομιούχων μετοχών το οποίο λήγει τον Μάιο του 2014 και δεν περιλαμβάνεται στο PSI.

Με άλλα λόγια, για να γίνει η τράπεζα ιδιωτική χρειάζεται οι ιδιώτες να βάλουν τα 6,9 δις ευρώ του ΤΧΣ και να εξαγοράσουν τις προνομιούχες μετοχές έναντι 1,4 δις ευρώ. Αλλά οι τραπεζίτες μεθοδεύουν να έχουν τις τράπεζες δήθεν ιδιωτικές, καταβάλλοντας οι ιδιώτες, μόνο το 10% των νέων κεφαλαίων.

7 Comments leave one →
 1. υπαρκτος permalink
  May 29, 2012 14:36

  Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
  ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΟΥ

  Lord Jacob Rothschild.
  ΟΜΩΣ ΑΣ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΤΟΣ 1971 ,
  ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΕΝΑΖΕΙ ΥΠΟ ΤΟ
  “ΕΘΝΙΚΟ”
  ΧΟΥΝΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.
  ΤΟ ΕΤΟΣ 1971
  Ο Lord Jacob Rothschild
  ΙΔΡΥΕΙ
  ΤΟ

  Inter Alpha Group
  ΤΩΝ ΕΞΗ ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
  ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ
  Η ΕΤ”Ε”.
  ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ Inter Alpha Group ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ:

  AIB Group, Eire
  BANCO ESPIRITO SANTO SA, Portugal
  Santander, Spain
  Soc Gen, France
  ING Bank, the Netherlands
  Intesa Sanpaolo
  KBC Bank, Belgium
  Nordea, Denmark, Finland and Sweden
  National Bank of Greece, Greece
  Commerzbank
  The Royal Bank of Scotland Group, UK

 2. υπαρκτος permalink
  May 29, 2012 14:37

  Greece connection:
  Tamvakakis, Apostolos
  Chairman of the steering committee of Inter-Alpha Group of Banks as well as a member of Europay
  BRIEF BIOGRAPHY
  Mr. Apostolos S. Tamvakakis is Chief Executive Officer and Member of the Board of the National Bank of Greece. He previously served as Vice-Chairman of the Board between July 1998 and April 22, 2004. His experience includes: Chairman of National Management and Organization Co., South African Bank of Athens, National Securities Company, NBG Greek Fund, NBG Balkan Fund, NBG Asset Management, NBGI Asset Management and the Southern European Board of Europay International, Vice-chairman of NBG Cyprus, United Bulgarian Bank, Stopanska Banka, Diethniki Mutual Fund Management,Yes Leasing S.A, Member of the boards of NBG International, Atlantic Bank of New York, NBG Canada, Chairman of the steering committee of Inter-Alpha Group of Banks as well as a member of Europay, Vice-chairman of Greek Stock Markets Holdings Company Co. S.A., Hellenic Group of Financing and Contract Hire S.A. and member of the board of the Executive Committee of the European Mortgage Federation, Delta Holdings, Hellenic Telecommunications Organization S.A. and Action Plan-Direct Marketing Services S.A. Moreover, in 1996, he was Deputy Governor of the National Mortgage Bank. He joined the Group from ABN AMRO Bank where he served as Alternate General Manager for seven years. He also has experience with Mobil Oil Hellas S.A. Mr. Tamvakakis graduated in 1978 with a BA in Economics from the University of Athens and also holds an MA in Econometrics from the University of Saskatchewan.

 3. υπαρκτος permalink
  May 29, 2012 14:37

  h**ps://underinformation.wordpress.com/2010/03/24/inter-alpha-group/

Trackbacks

 1. Περιοδικό ΜΟΝΟ
 2. Προσπαθ�… « Ένας Έλληνας
 3. ΣΕ ΚΑΛΗ ΜΕΡΙΑ ΤΑ 18 ΔΙΣ – ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ GOLDEN BOYS ΠΟΥ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜ ΙΚΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΧΑΙΡΟΥΝ ΑΣΥΛΙΑΣ. « www.olympia.gr
 4. ΣΕ ΚΑΛΗ ΜΕΡΙΑ ΤΑ 18 ΔΙΣ – ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ GOLDEN BOYS ΠΟΥ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜ ΙΚΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΧΑΙΡΟΥΝ ΑΣΥΛΙΑΣ. | αἰέν ἀριστεύειν

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: