Skip to content

MONO #9 – Περιεχόμενα (δ.τ)

May 24, 2012

Το 9ο τεύχος του περιοδικού ΜΟΝΟ κυκλοφορεί την Παρασκευή 25 Μαΐου σε περίπτερα, κέντρα Τύπου και επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον, το ΜΟΝΟ θα βρίσκεται στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 24-27 Μαΐου με το νέο του τεύχος στο περίπτερο των Εκδόσεων Χαραμάδα (Περίπτερο 13-Stand 2). Εκεί, θα μπορείτε να βρείτε και παλαιότερα τεύχη του περιοδικού σε χαμηλότερη τιμή.


Περιεχόμενα 9ου τεύχους:


■ Γουάτ αμπάουτ Γκρις; / Το τέλος των προνομιακών συνομιλητών. Γράφει ο Αδάμ Γιαννίκος.

■ Ο Αλέξης Τσίπρας και το καταπέτασμα… του μνημονίου. – Αλέκα Παπαρήγα / Kαθρέφτη-καθρεφτάκη μου. – ΔΗΜΑΡ / Ποια είναι η κυβερνώσα αριστερά;  O Γρηγόρης Ρουμπάνης παρουσιάζει τα τεκταινόμενα στον κόσμο της Αριστεράς.

■ Η Κεντροδεξιά στον αστερισμό του οπορτουνισμού. Από τον Τάσο Τσακίρογλου.

■ Μάκης Βορίδης: το νέο ανφάν γκατέ της διαπλοκής. Της Βασιλικής Σιούτη.

■ Η λεπενική ακροδεξιά συναντά το αστικό μπουντουάρ. Του Τάσου Τσακίρογλου.

■ Η ΓΣΕΕ στην εποχή του Μνημονίου και ο κρυπτόμενος πρόεδρός της. Της Βασιλικής Σιούτη.

■ Το ΠΑΣΟΚ δεν μένει πια εδώ / Ζητείται χώρος στη νέα πολιτική γεωγραφία. Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου.

■ Το Μνημόνιο, οι απειλές και η νέα αντίσταση. Της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

■ Ρήξη με το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Του Γιάννη Ελαφρού.

■ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ευκλείδης Τσακαλώτος – «Οι πρώτες ρήξεις με τις βεβαιότητες των ελίτ έχουν γίνει».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κι από τα στελέχη που (συν)διαμορφώνουν τις οικονομικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει πως «η πίεση που έχει φέρει το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εμφανής». Επιμένει, ωστόσο, ότι για να αλλάξουν οι συσχετισμοί, είναι αναγκαία η ενότητα της Αριστεράς.  Στη Βασιλική Σιούτη.

■  ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ: Τέτοβο, στο μεταίχμιο των εθνοτήτων.  Ο Αλέξανδρος Σταματίου ταξιδεύει στην Π.Γ.Δ. της Μακεδονίας και φωτογραφίζει τις αντιθέσεις ανάμεσα στους Σλαβομακεδόνες και Αλβανούς κατοίκους της.

■ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η σκληρή πόκα εργοδοσίας – εργαζομένων / ALGONET A.E. – NETONE A.E..  Των Γιώργου Ορφανουδάκη και Λευτέρη Βασιλόπουλου.

■ ΈΡΕΥΝΑ: Το κράτος εκδικείται (ΜΕΡΟΣ Β’) /  «Πολιτικοί κρατούμενοι» στην εποχή των μνημονίων.  Της Ντίνας Καράτζιου.

Ο τρομοκρατημένος από τις διαδηλώσεις και την έκρηξη της δυσαρέσκειας των πολιτών κρατικός μηχανισμός ανακαλύπτει νέους «τρομοκράτες» στα πρόσωπα απλών διαδηλωτών και μελών των τοπικών λαϊκών συνελεύσεων. Η απόπειρα να συνδεθούν οι συμμετέχοντες σε ανοιχτές πολιτικές διαδικασίες με τρομοκρατικές ενέργειες προκαλεί τον κοινό δημοκρατικό νου.


Κι ακόμα:

■ Οι «Πρωταγωνιστές» της Χρυσής Αυγής. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος (Το Βυτίο) σχολιάζει την τηλεοπτική παρουσία των καλεσμένων του Ν. Μιχαλολιάκου.

■ Occupy Wall Street v.2.0. Ο Γιάννης Μπαμπούλιας καταγράφει την πρωτομαγιάτικη επιστροφή των καταληψιών της Νέας Υόρκης.

■ Το “μετα-νεοφιλελεύθερο” μοντέλο αγγίζει τα όριά του. Το παράδειγμα των κρατικοποιήσεων στις οποίες προέβησαν οι αριστερόστροφες κυβερνήσεις της Αργεντινής και της Βολιβίας τελευταία δείχνει μια εικόνα από την Ευρώπη του μέλλοντος. Του Κώστα Πλιάκου.

■ ΕΡΕΥΝΑ: Αυτοκτονίες και οικονομική κρίση / Οι αυτόχειρες, άδικα θύματα της ύφεσης. Στο σκοτάδι της οικονομικής κρίσης, οι μοιραίες αποφάσεις δεν οδηγούν πάντα στη σωτηρία. Σε μια κοινωνία που είχε από τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών κι όπου πλέον διάχυτη είναι μόνο η πίεση και το στρες, η κινητοποίηση φίλων και συγγενών είναι η πιο σημαντική βοήθεια για τους ολοένα και περισσότερους συνανθρώπους μας που είναι έτοιμοι να λυγίσουν.  Της Μαρίας Μπακοπούλου.

■ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ένας Μεγάλος Μικρόκοσμος /  Το «Σχολείο» στη Θεσσαλονίκη. Ο Βίκτωρας Τσιλώνης κατεβαίνει σ’ έναν ιστορικό δρόμο της Θεσσαλονίκης και περιγράφει το μικρό κοινωνικό θαύμα που συντελείται εκεί από τον Μάιο του 2010.

■ Θερινά μουσική φεστιβάλ στην Ευρώπη. Η Βίκυ Στρατάκη παρουσιάζει όλα όσα θέλετε να μάθετε για τους καλύτερους μουσικούς προορισμούς ενός δύσκολου καλοκαιριού.


Και όπως πάντα οι στήλες μας:

■ ΜΟΝΟ…ΚΟΜΜΑΤΑ. Το πολιτικό λεύκωμα και το trendy topic του δεκαπενθήμερου που πέρασε από τον δολερό.

■ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ: Η ζωή μετά. Του ΚΙΜΠΙ

■ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ. Του Χρήστου Τολιάδη

■ ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ: Όταν τα μαντρόσκυλα της εξουσίας «φερμάρουν». Ο Τάσος Τσακίρογλου μετράει τα ρέστα των «ενσωματωμένων» ΜΜΕ στην συντονισμένη επίθεσή τους κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

■ ΤΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ: Το κυπριακό δημόσιο σώζει την πρώην Marfin Bank με 1,8 δις. Του Χρήστου Ιωάννου.

■ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Η εκκένωση της λαϊκής κυριαρχίας. Ο Τάσος Πετρόπουλος εξηγεί πώς η ενεργοποίηση του Νόμου για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειάς τους αποσκοπεί στο πλήρη αφοπλισμό των συνδικάτων.

■ Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Τα σημαντικότερα διεθνή νέα ενός δεκαπενθημέρου που ζει «στα άκρα». Επιμέλεια: Αδάμ Γιαννίκος

■ Β-612: Το Υπόγειο της Ευρώπης. Από τον Αδάμ Γιαννίκο.

■ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΞΕΡΩ: Δημήτης Μπίτος, 34, ηθοποιός-σκηνοθέτης. Από την Μαρία Μπακοπούλου.

■ ΨΗΦΙΑ: Το Facebook στο Χρηματιστήριο. Ο Μιχάλης Καλαμαράς (eAnagnostis) παρουσιάζει την ιντερνετική αυτοκρατορία των 96 δις.

■ HUMBA!: Δεν θα μετακινηθείς ποτέ, οπαδέ, οπαδέ… Οι  Humba! αναλύουν γιατί ο νέος νόμος για τις μετακινήσεις οπαδών αποτελεί μνημείο αυταρχικότητας.

■ ΜΟΥΣΙΚΗ: Το τέλος της γαλαζοαίματης disco. OΜάρκος Φράγκος αποτίει φόρο τιμής στην Donna Summer.

■ ΣΙΝΕΜΑ:  Crowd funding: μια λύση για το ελληνική σινεμά. Από τον Λευτέρη Αδαμίδη.

■ ΘΕΑΤΡΟ: VENISON / Θεατής – Θήραμα. Η Ειρήνη Μουντράκη παρουσιάζει τη δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του Θανάση Παπακωνσταντινου.

■ ΒΙΒΛΙΑ: Οι δύο ψυχές της Αμερικής και η Ιστορία της σε ψίχουλα.  Ο Κώστας Καραβίδας παρουσιάζει τα βιβλία «Μνήμη της φωτιάς ΙΙΙ. Ο αιώνας του ανέμου», του Εδουάρδο Γκαλεάνο και «Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών (σε κόμιξ)», του Χάουαρντ Ζιν.

■ ΜΟΝΟΚΟΝΤΥΛΙΕΣ.  Σφηνάκια πολιτισμού από τον Κώνειο.

■ STILL LIFE. Από την Liana Garcia Joyce.

■ ΜΟΝΟΛΕΞΟ. Το σταυρόλεξο του δεκαπενθημέρου που λύθηκε. Απο το Αδάμ Γιαννίκο.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: