Skip to content

Πίσω από τη βιτρίνα του EURO 2012

June 25, 2012

Η Πολωνία και η Ουκρανία ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν τη διοργάνωση του EURO 2012 και τους φιλάθλους – τουρίστες ακολουθώντας ανορθόδοξη μεθοδολογία. Ξαφνικά, τα αδέσποτα ζώα αφανίζονται από δρόμους και πλατείες, οι μπίζνεσμαν της πορνείας τρίβουν τα χέρια τους και οι εθνικιστικές ομάδες οπαδών ετοιμάζονται να αναπτύξουν τη ρατσιστική τους δραστηριότητα.

Stop Killing Dogs

Λίγες μέρες πριν το Euro 2012 στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας και μόνο για ποδοσφαιρικές προετοιμασίες δεν συζητάμε. Βασικά, μήνες πριν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης, κατά κύριο λόγο στις πόλεις της Ουκρανίας όπου θα πραγματοποιηθούν αγώνες, έδειξαν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τις προθέσεις τους όσον αφορά την προετοιμασία της διεξαγωγής του Euro. Φρόντισαν να εκκαθαρίσουν τους δρόμους και τις πλατείες των πόλεων από τα αδέσποτα ζώα. Μάζεψαν, φόρτωσαν και εκτέλεσαν μαζικά, τις περισσότερες φορές με ηλεκτροσόκ, χιλιάδες αδέσποτα ζώα, κυρίως σκυλιά, τα οποία οι υπεύθυνοι θεώρησαν πως χαλούσαν την εικόνα στον επισκέπτη – φίλαθλο – τουρίστα. Η κίνηση αυτή των ουκρανικών αρχών ουσιαστικά δεν βρήκε καμία ουσιαστική αντίδραση από την πλευρά των επίσημων διοργανωτών, δηλαδή του Πλατινί και της παρέας του. Δεν επιδοκίμασαν ούτε αποδοκίμασαν. Κράτησαν ουδέτερη στάση. Δηλαδή, τη στάση αυτή που συμφέρει τους πάντες. Οι μόνοι που αντέδρασαν, φώναξαν και κατήγγειλαν τις βάναυσες μεθόδους «καθαρισμού» των ουκρανικών πόλεων ήταν φιλοζωϊκές ακτιβιστικές οργανώσεις και φυσικά πολλοί οπαδοί ευρωπαϊκών ομάδων σηκώνοντας πανό στις κερκίδες τους. Τα περισσότερα με σύνθημα: STOPKILLINGDOGSFOREURO 2012. Μάλιστα από πολλές οργανώσεις αλλά και από ομάδες οπαδών ξεκίνησαν καμπάνιες μποϊκοταρίσματος του Euro και των χορηγών του.

Σεξοποδοσφαιροτουρισμός

Εν μέσω των κινητοποιήσεων αφανισμού του όποιου ελεύθερου τετραπόδου, οι μαφίες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής προετοιμάζονταν πυρετωδώς για τις δικές τους μπίζνες κατά τη διάρκεια των αγώνων. Μπίζνες όπως η πορνεία που εγγυημένα, ειδικά σε τέτοιες διοργανώσεις, φέρνει πολύ χρήμα. Έχει γίνει μια τεράστια κινητοποίηση από μεγαλέμπορους αλλά και μικρότερες «εταιρίες» να υπάρχουν παντού, σε οποιαδήποτε πόλη διεξαχθούν αγώνες, γυναίκες έτοιμες για όλα, για όλους και για όλα τα γούστα. Κανείς επισκέπτης – πελάτης – φίλαθλος – τουρίστας δεν πρέπει να μείνει ανικανοποίητος. Να μην έχει αυτό που επιθυμεί όταν το επιθυμεί, και μάλιστα σε ανταγωνιστικές τιμές. Λόγω της άγριας εκμετάλλευσης ντόπιων αλλά και ξένων γυναικών στα πλαίσια του σεξοποδοσφαιροτουρισμού πραγματοποιήθηκαν δύο επιθέσεις από μέλη φεμινιστικών ομάδων στο Κύπελλο του Euro το οποίο περιοδεύει σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας προκειμένου να διαφημιστεί η διοργάνωση. Σε μια συμβολική κίνηση προκειμένου να καταγγελθούν τα υψηλά ποσοστά πορνείας που θα σημειωθούν τις μέρες διεξαγωγής των αγώνων, γυναίκες γυμνόστηθες οι οποίες είχαν γράψει πάνω στο κορμί τους FUCKEURO προσπάθησαν σε δύο περιπτώσεις να πλησιάσουν και να ρίξουν το Κύπελλο από τη θέση στην οποία μεγαλόπρεπα εκτιθόταν, αλλά και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες συνελήφθησαν. Φυσικά εκμετάλλευση δεν ασκείται μόνο στις γυναίκες που θα κληθούν να υπηρετήσουν το προϊόν του σεξ αλλά και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς προκειμένου η βιτρίνα να γυαλίζει με το φθηνότερο δυνατό κόστος και το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος: πολλά ευρώ στα ταμεία των κρατών, στα ταμεία των επιχειρήσεων (ειδικά στην Ουκρανία οι τιμές των ξενοδοχείων ξαφνικά εκτινάχτηκαν στα ύψη, και ήταν μόνο σε αυτό το σημείο που παρενέβη ο Πλατινί) και οπωσδήποτε πολλά μπράβο και συγχαρητήρια για την άψογη διεξαγωγή των αγώνων. Θα θυμάστε πως στους αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου στη Νότια Αφρική, για να πιάσουμε ένα σχετικά πρόσφατο παράδειγμα μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης, πολλοί εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και άλλες υπηρεσίες του τριτογενούς τομέα διαδήλωσαν δυναμικά και συγκρούστηκαν πολλές φορές με τις αστυνομικές αρχές προσπαθώντας να διεκδικήσουν τα χρωστούμενα χρήματα από τις υπηρεσίες που προσέφεραν για να βγει εις πέρας η όλη διοργάνωση.

Γήπεδα του μίσους

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα ωραία, στα γήπεδα, τα ακραία εθνικιστικά και ρατσιστικά στοιχεία της κερκίδας προσμένουν πώς και πώς τους αγώνες προκειμένου να αποδείξουν στους αλλοεθνείς φιλάθλους την ανωτερότητα τους. Πρόσφατα, το BBC πρόβαλε ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ, με τίτλο Stadiumsofhate, που ήταν αφιερωμένο στον έλεγχο και στην επιρροή που ασκούν στις κερκίδες των φανατικών οπαδών της Πολωνίας και της Ουκρανίας οι εθνικιστικές ομάδες οργανωμένων οπαδών. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, εκτός των σκηνών βίας οπαδών εναντίον ινδών υποστηρικτών της ίδιας ομάδας, γίνεται μια αναφορά και μια παρουσίαση της εκπαίδευσης εθνικιστών χούλιγκαν στα δάση της Ουκρανίας από ειδικούς επί των μαχαιριών, του streetfighting και άλλων πολεμικών τεχνών προκειμένου να είναι μάχιμοι κατά την περίοδο του Euro για να αντιμετωπίσουν αλλοεθνείς χούλιγκαν που θα έρθουν αποφασισμένοι για φασαρίες! Μάλιστα σε πολλά οπαδικά φόρουμ και ιστοσελίδες αναφέρονται απειλές εναντίον όχι μόνο των αλλοεθνών χούλιγκαν αλλά και των έγχρωμων παικτών που θα αγωνιστούν με την εθνική τους ομάδα. Πρόσφατα, ο γνωστός Μάριο Μπαλοτέλι απείλησε σε επίσημες δηλώσεις του πως θα επιτεθεί σε όποιον τον βρίσει ρατσιστικά ή του πετάξει μπανάνα στο γήπεδο. Και ο Σόνι Κάμπελ, ο γνωστός άγγλος ποδοσφαιριστής στο ντοκιμαντέρ αυτό αποτρέπει τις οικογένειες που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν τους αγώνες να έρθουν στο γήπεδο, σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν θα προέτρεπε τον απλό φίλαθλο κόσμο να παρακολουθήσει από κοντά τους αγώνες του Euro. Είναι γνωστό πως στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ στις κερκίδες των περισσότερων ομάδων υπάρχουν οργανωμένοι πυρήνες εθνικιστών οι οποίοι εκτός της χουλιγκανίστικης βίας προπαγανδίζουν και τις ακραίες απόψεις τους. Έτσι δεν είναι λίγα τα πέταλα στα οποία εμφανίζονται κέλτικοι σταυροί, μηνύματα με ρατσιστικό περιεχόμενο, και άλλα φασιστικά και αντιεβραϊκά σύμβολα. Σίγουρα δεν είναι τόσο «μαύρα» τα πράγματα όπως παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ (του οποίου ο τίτλος και μόνο υποδηλώνει την ύπαρξη εθνικιστικού μίσους σε όλα τα γήπεδα). Ούτε είναι πολύ πραγματικός ο φόβος των επίσημων αρχών πως τρομεροί και φοβεροί εθνοχούλιγκαν από τη μια και τρομεροί και φοβεροί εθνοχούλιγκαν από την άλλη θα επιδιώξουν να συγκρουστούν, να λογαριαστούν και να προκαλέσουν το χάος στα γήπεδα του Euro. Ψυχραιμία… Το θέμα είναι πάντως πως είναι η πρώτη φόρα που οδεύοντας προς μια ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση γίνεται τόση κουβέντα και μας απασχολούν τόσα πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με την μπάλα, με το ποδόσφαιρο αυτό καθαυτό, αλλά με τόσα άλλα κοινωνικά θέματα. Όχι άδικα… Ο Μισέλ Πλατινί μας εγγυάται ασφαλώς πως όλα θα κυλήσουν ομαλά. Για να δούμε…                                   

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: