Skip to content

B-612 / Eureka! Η Ευρώπη παίζει μπάλα – του Αδάμ Γιαννίκου

June 30, 2012

Ας μιλήσουμε για ποδόσφαιρο: 1) Ποδόσφαιρο παίζεις όπως σκέφτεσαι. 2) Υπάρχουν δύο γεωμετρίες στο γήπεδο. Η μία προκύπτει από αυτούς που παίζοντας δημιουργούν κύκλους και η άλλη από αυτούς που παίζοντας δημιουργούν ευθείες. Η λατινική σχολή είναι το απαύγασμα της πρώτης γεωμετρίας, η γερμανική της δεύτερης. 3) Οτιδήποτε άλλο είναι ένα συνδυασμός των δύο. 4) Στο σύμπαν δεν υπάρχουν ευθείες. Η γη είναι γεμάτη. 5) Για να νικήσεις του Γερμανούς είτε θα πρέπει να παίξεις διαστημικό ποδόσφαιρο, είτε θα πρέπει να τυλίξεις τις ευθείες στο σημείο που πονάνε.

Το 1972, στο Ολίμπια Στάντιον του Μονάχου η εθνική ομάδα της Ελλάδας νίκησε αυτήν της Γερμανίας με σκόρ 1-0. Στην ελληνική ομάδα τερματοφύλακας έπαιξε ο Πλάτωνας και το αμυντικογενές σχήμα της αρχικής ενδεκάδας συμπλήρωναν οι Επίκτητος, Αριστοτέλης (ο φορμαρισμένος κόφτης), ο “Chopper” (μπαλτάς) Σοφοκλής (σ.σ. πιθανόν της Τσέλσι), ο Εμπεδοκλής, εξάρι ο Πλωτίνος, στα άκρα ο Επίκουρος και ο βετεράνος Ηράκλειτος, ο Δημόκριτος σέντερ φορ και δεύτερος επιθετικός η έκπληξη Αρχιμήδης, ενώ ο Σωκράτης με το δέκα από τη θέση του αρχηγού συντόνιζε με χειρονομίες το παιχνίδι των Ελλήνων. Για τη γερμανική ομάδα κάτω από τα δοκάρια καθόταν ο homo universalis Γκότφριντ Λάιμπνιτς με τον φυσικό αρχηγό της ομάδας, τον «Κομψό» Χέγκελ από την άμυνα να καθοδηγεί τους Καντ, Σοπενάουερ και Σίλινγκ, στα χαφ (την έκπληξη) Μπεκενμπάουερ και εντός ορίων τον μετακαντιανό υπαρξιστή Γιάσπερς, ενώ Σλέγκελ, Βίτγκενσταϊν, Νίτσε ως δεκάρι και Χάιντεγκερ έβγαιναν μπροστά σε ένα επιθετικό 4-2-4 αλά Μάρτον Μπούκοβι. Προπονητής των πάντσερ ήταν ο πάντα διαμαρτυρόμενος Μαρτίνος Λούθηρος, ο οποίος δύο λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα αντικατέστησε τον Αυστριακό Βίτγκενσταϊν με τον πιο επιθετικογενή Καρλ Μαρξ. Διαιτητής του αγώνα είχε οριστεί ο Κινέζος Κομφούκιος με επόπτες γραμμών τον Ιταλό σχολαστικιστή Θωμά Ακινάτη και τον Ρωμαίο θεολόγο Άγιο Αυγουστίνο.

Η αλλαγή του Μαρξ δεν άλλαξε τη ροή του παιχνιδιού, με τους Γερμανούς να διαμαρτύρονται συνεχώς και τον Νίτσε να τρώει κίτρινη επειδή είπε στον διαιτητή ότι δεν είχε ελεύθερη βούληση. Κι ενώ όλα έδειχναν, ένα λεπτό πριν το τέλος, με την μπάλα ακόμα καρφωμένη στη σέντρα, πως θα πηγαίναμε σε επαναληπτικό, ο Αρχιμήδης από την ελληνική ομάδα φώναξε Eureka! Σε μια ανεπανάληπτη στιγμή έμπνευσης ο Συρακούσιος παίρνει την μπάλα, παίζει το 1-2 με τον Σωκράτη, αυτός πασάρει στον Ηράκλειτο που αδειάζει την αποσβολωμένη γερμανική άμυνα, πασάρει από ελεγχόμενη θέση οφσάιντ στον επελαύνοντα από δεξιά Αρχιμήδη που σεντράρει στον ακάλυπτο Σωκράτη, ο οποίος με κεφαλιά σκοράρει. Θρίαμβος των Ελλήνων με το στάδιο να παραληρεί και ολόκληρη τη γερμανική ομάδα να διαμαρτύρεται με τον Χέγκελ να υποστηρίζει ότι η πραγματικότητα είναι απλώς ένα a priori συνακόλουθο της μη νατουραλιστικής ηθικής, τον Καντ να εξηγεί μέσω της κατηγορικής προσταγής ότι το γκολ οντολογικά υπάρχει μόνο στη φαντασία, και τον Μαρξ να ισχυρίζεται ότι ήταν οφσάιντ.

Είναι οι αρχές των 70s και βρισκόμαστε στον θαυμαστό κόσμο των Monty Pythons, το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο ακόμα παίζει μπάλα και κανείς δεν φαντάζεται την επερχόμενη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού που ευαγγελίζεται το τέλος της Ιστορίας.

Σαράντα χρόνια και μια μεταπολίτευση μετά, το σκορ στο Ελλάδα-Γερμανία έδειξε 4-2 με την Καγκελάριο Μέρκελ σε μια unfair παράσταση ηγεμονίας από τις κερκίδες της Πολωνίας να ορίζει τους κανόνες στο παιχνίδι του ευρώ. Το ευρώ βρίσκεται στη σέντρα αλλά το ερώτημα παραμένει: είναι το κοινό νόμισμα φτιαγμένο από καθαρό χρυσάφι; Άραγε πόσο ακόμα πρέπει κανείς να βουλιάξει στην ύφεση για να βρει την απάντηση; Οι διαστάσεις της Ευρώπης έχουν τυλιχθεί στη μικρή Ελλάδα που, μπορεί να μην παίζει διαστημικό ποδόσφαιρο, όμως, δύσκολα τη βγάζεις απ’ τον χάρτη. Η Γερμανία θα χάσει από τους λατίνους, γιατί στην πολιτική, σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο, ένας αγώνας τελειώνει πάντα πριν τις καθυστερήσεις. Ως γνωστόν, δεν υπάρχει βασιλική οδός για τη γεωμετρία.

Image

One Comment leave one →
  1. Μιχάλης permalink
    July 3, 2012 19:48

    δηλαδή εσυ τωρα εγραψες κάτι καινούριο? μια άποψη? περιγραφή ενός ολόκληρου βίντεο πρώτη φορά διαβάζω. και δεν βάζεις ούτε καν τη πηγή σου. με ένα λινκ.

Leave a comment