Skip to content

ΜΟΝΟ #10 – Δελτίο Τύπου και περιεχόμενα

June 6, 2012

Το 10ο τεύχος του περιοδικού ΜΟΝΟ κυκλοφορεί την Παρασκευή 8 Ιουνίου σε περίπτερα, κέντρα Τύπου και επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, σε όλη τη χώρα.

Το εξώφυλλο του τεύχους έχει σχεδιάσει ο Χάρης Τσέβης.


Περιεχόμενα 10ου τεύχους:

.

«Την Ιστορία δεν τη στήνεις». Το μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, είναι αν θα κατορθώσει να μετατρέψει την ελπίδα σε κυβερνητικό πρόγραμμα μακράς πνοής. Ποιες είναι, όμως, οι βασικές πολιτικές προτεραιότητες μιας πιθανής αριστερής κυβέρνησης μετά τις εκλογές; Του Γρηγόρη Ρουμπάνη.

Αναμνήσεις από το τέλος του ευρώ / Το παγκόσμιο σκάκι «σεναρίων» για το Grexit. Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου.

Η Γερμανία στον δρόμο της απώλειας / Η εικοστή επέτειος της Ε.Ε.. Από τον Αδάμ Γιαννίκο.

Οι επόμενες εκλογές είναι για τη χώρα. Του Πέτρου Θ. Πιζάνια.

Το μνημόνιο της Αριστεράς. Του Τάκη Καφετζή.

Το μυθιστόρημα και το διάβημα. Του Δημήτρη Α. Σεβαστάκη.

Ποιος θυμάται την Παλινόρθωση; Της Κωνσταντίνας Ζάνου.

Το ΝΑΤΟ σε ρόλο χωροφυλακής και ο «εχθρός-λαός». Από τον Τάσο Τσακίρογλου.

ΈΡΕΥΝΑ: Έλληνας μετανάστης στην Κύπρο; / Το τέλος μιας ρόδινης εποχής. Του Νεκτάριου Λαμπρόπουλου.

.

Κι ακόμα:

Μην κάνεις πως δεν βλέπεις! Ο Σπύρος Παπαδόπουλος (Το Βυτίο) περιδιαβαίνει τους δρόμους της Αθήνας και περιγράφει μια σκληρή πραγματικότητα. «Ο καθένας ψηφίζει αυτό που θέλει μια Κυριακή του Ιουνίου. Τον επόμενο καιρό, τα επόμενα χρόνια, ο καθένας μπορεί με όλο τον πόνο και το ζόρι συντροφιά, να αποφασίζει ότι δεν θέλει να ζει σαν ζόμπι ανάμεσα σε ζόμπι».

Άκαρπα γεωπολιτικά σχέδια στο πτώμα της Συρίας. Ο Γιάννης Μπαμπούλιας εξετάζει πώς με ένα άκαιρο και δειλό «Σχέδιο Ανάν» τα Ηνωμένα Έθνη επιχειρούν να αποτρέψουν την αιματοχυσία στην ευρισκόμενη σε εμφυλιοπολεμική κρίση Συρία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Αντρέ Σιφρίν – «Ο κόσμος θα αποφασίσει αν θα επιβιώσουν οι ανεξάρτητες εκδόσεις».

Ο Αντρέ Σιφρίν, εκδότης επί τριακονταετία των εκδόσεων Pantheon Books και δημιουργός του νεοϋορκέζικου οίκου New Press μίλησε, στα πλαίσια της 9ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στο ΜΟΝΟ και τον Νεκτάριο Λαμπρόπουλο για την παγκόσμια εκδοτική πραγματικότητα, τις δυνατότητες ανάκαμψης της εκδοτικής βιομηχανίας αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χώρος του βιβλίου και των media. Στην πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα, ο ιστορικός εκδότης δηλώνει: «Ακόμα και η διαφθορά συνολικά στην Ελλάδα μοιάζει να είναι παλιομοδίτικη, ενώ στις υπόλοιπες χώρες έχει περάσει στο επόμενο στάδιο».

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Guca Trompet Festival. Ο Στέλιος Ματσάγγος ταξιδεύει στη Σερβία και αιχμαλωτίζει στο φακό του έναν αυθεντικό βαλκανικό παροξυσμό. Το αποκαλούμενο «Γούντστοκ της Ευρώπης» φέρνει χαμόγελα σε ένα δύσκολο καλοκαίρι για τους λαούς της.

.

Και όπως πάντα οι στήλες μας:

ΜΟΝΟ…ΚΟΜΜΑΤΑ. Το πολιτικό λεύκωμα και το trendy topic του δεκαπενθήμερου που πέρασε από τον δολερό.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΙΛΟΥΝ: ΜΜΕ και… αντικειμενικότητα. Αποκλειστικά στοιχεία από την VPRC.

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ: Οδυσσείς και Οδύσσειες. Του ΚΙΜΠΙ

ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ. Του Χρήστου Τολιάδη

ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ: «Εκσυγχρονιστές» σε νευρική κρίση. Ο Τάσος Τσακίρογλου καταγράφει το παραληρηματικό λόγο μιας κρατικοδίαιτης μερίδας της «διανόησης» και «λειτουργών του Τύπου» που προσπαθούν να απαξιώσουν τους αντιπάλους τους με σοφιστείες και τρομολαγνεία.

ΤΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ: Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς / Εποπτική Αρχή Άγνοιας και Κωλοτούμπας. Του Χρήστου Ιωάννου.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΤα θεμελιώδη δικαιώματα ως παράπλευρη απώλεια. Η άποψη της Ντόρας Μπακογιάννη, ότι οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη «17η Νοέμβρη» θα έπρεπε να στερούντο νομικής υπεράσπισης, δείχνει ότι το κατά τ’ άλλα ευρωπαϊκό κόμμα της Ν.Δ. αγνοεί τις βασικές αρχές του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που συναπαρτίζει την συνταγματική πρόταση της Ευρώπης. Του Τάσου Πετρόπουλου.

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Τα σημαντικότερα διεθνή νέα ενός δεκαπενθημέρου γεμάτου από «διάχυτη ανομία». Επιμέλεια: Αδάμ Γιαννίκος

Β-612: Η υπεράσπιση της Ευρώπης. Από τον Αδάμ Γιαννίκο.

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΞΕΡΩ: Άξιος Ζαφειράκος, 29, σύμβουλος επιχειρήσεων – μουσικός. Από τον Γιάννη Μπαμπούλια.

ΨΗΦΙΑ: Ο «διπλός ιρλανδικός» και το «ολλανδικό σάντουιτς». Του Μιχάλη Καλαμαρά (eAnagnostis).

HUMBA!: Πίσω από τη βιτρίνα του Euro 2012.

ΜΟΥΣΙΚΗ: Το σύνδρομο της παράλυσης επιλογών.O Μάρκος Φράγκος διαπιστώνει πως το πρόβλημα του να διαλέξεις μουσική ανάμεσα σε εκατομμύρια επιλογές είναι σχεδόν ταυτόσημο με το πρόβλημα του να μην έχεις καθόλου επιλογές. Γράφει ο Μάρκος Φράγκος.

ΣΙΝΕΜΑ: 65ο Φεστιβάλ Καννών: Αναμνήσεις από ένα δεκαήμερο. Του Λευτέρη Αδαμίδη.

ΘΕΑΤΡΟ: Η Ειρήνη Μουντράκη παρουσιάζει την παράσταση του Κωνσταντίνου Χατζή, που βασίζεται στα έργα «Ο ουρανός κατακόκκινος» και «Σε εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη και τα οποία ενοποιεί η μοναδική ερμηνεία της Λυδίας Κονιόρδου.

ΒΙΒΛΙΑ: Πολιτική σκέψη και πολιτισμική «μνήμη» υπό κατασκευή / Όταν η αριστερή κριτική μπορεί να είναι σοβαρή. Ο Κώστας Καραβίδας και ο Σπύρος Παπαδόπουλος γράφουν για το τελευταίο βιβλίο του Νικόλα Σεβαστάκη «Η τυρρανία του αυτονόητου», στοχασμό για τη φενάκη της επανάστασης του αυτονόητου που μας θυμίζει ότι «η πολιτική ήττα δεν έχει συνειδητοποιηθεί επαρκώς».

ΜΟΝΟΚΟΝΤΥΛΙΕΣ. Σφηνάκια πολιτισμού από τον Κώνειο.

STILLLIFE. Από τον Κώστα Καραβίδα.

ΜΟΝΟΛΕΞΟ. Το σταυρόλεξο του δεκαπενθημέρου που λύθηκε. Απο το Αδάμ Γιαννίκο.

.

Σας υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να αναζητήσετε παλαιότερα άρθρα του ΜΟΝΟ στο μπλογκ του περιοδικού https://monopressgr.wordpress.com/.

No comments yet

Leave a comment